650 HASTASININ ÖLÜMÜ ARAŞTIRILIYOR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
650 HASTASININ ÖLÜMÜ ARAŞTIRILIYOR
Bir zamanlar Birleşik Krallık'ın önde gelen doktorlarından biri olan Ian Paterson, gereksiz yere yüzlerce kişinin hayatını değiştiren ameliyatlar yaptı

Birleşik Krallık'ta (BK) yüzlerce kişiye kalıcı zarar vermekten hüküm giyen bir meme kanseri cerrahının tedavi ettiği 650 hastanın ölümünün soruşturulduğu bildiriliyor.

Bir zamanlar ülkenin önde gelen doktorlarından olan Ian Paterson, hastaların hayatını değiştiren yüzlerce gereksiz ameliyat gerçekleştirdiği için hapse atılmadan önce binlerce ameliyat yapmıştı.

An itibarıyla The Sunday Times, tıp uzmanlarının 20 yılı aşkın bir süreye yayılan dönemde, gözden düşmüş cerrahın tedavisini üstlendiği kadınların kayıtlarını incelediğini ortaya çıkardı.

Paterson sadece BK Ulusal Sağlık Servisi'ne (NHS) çalışmıyordu, aynı zamanda Birmingham'da Spire Healthcare tarafından işletilen iki özel hastanede de kliniği vardı.

17 ayrı kasten yaralama suçundan suçlu bulunan Paterson, halihazırda 20 yıllık hapis cezasını çekiyor. Mahkemede, 1997 ile 2011 arasında gerçkeleştirilen müdahalelerin birçoğunun "tıbbi açıdan haklı bir gerekçesi olmadığı" ifade edilmişti.

The Sunday Times'a göre, adli tıp görevlilerinin "bu ölümlerden bazılarının doğal olmayabileceğinden şüphelenmek için kanıt bulunduğunu düşündüğü" vakalarla ilgili 27 soruşturma açıldı.

 

Özellikle Paterson'ın icat ettiği "göğüs arasının dahil edilmediği mastektomi" tekniğinin uygulandığı vakaların ekibin odak noktası olduğu anlaşılıyor. Geride doku bırakılan bu teknik, bazı vakalarda kanserin nüksetmesine yol açtı. Ayrıca hastaların boş yere kemoterapi görmesi, testlerden ve başka işlemlerden geçmesi gerekti.

Soruşturmayı Yüksek Mahkeme Yargıç Yardımcısı Richard Foster yürütecek.

The Heart of England NHS Tröstü'nün 2017'de hazırladığı raporda, Paterson'ın 1206 mastektomi hastasından 675'inin öldüğü ortaya konmuştu. Paterson'ın bin kadar özel hastasının öldüğü düşünülse de ölüm nedenleri hâlâ bilinmiyor.

BK Kanser Araştırma Kurumu'na (Cancer Research UK) göre 50 ile 60 yaş arası kadın meme kanseri hastalarının hayatta kalma olasılığı yüzde 90. Buna karşın Paterson'ın mastektomi hastalarında hayatta kalma oranı yüzde 56'nın altındaydı.

Adli tıp görevlisinin soruşturması hukuki veya cezai sorumlulukla ilgili karar veremese de bir davayı destekleyecek kanıtlar sunabilir.

Özel hastalarının Paterson'a karşı yönelttiği ihmal iddialarının sayısı en az bin. Yakın zamanda Spire Healthcare 1500 hastanın daha iddialarda bulunabileceğini belirtti. Ayrıca NHS hastalarının dile getirdiği en az 200 iddia var.

Spire 50 milyon sterlin (yaklaşık 1 milyar 200 milyon TL) tazminat ödemek zorunda kalırken, skandal NHS'ye 10 milyon sterline (yaklaşık 239 milyon 970 bin TL) mal oldu.

Ancak gözden düşen cerrahın yargılanması sırasında 9'u kadın ve biri erkek olmak üzere sadece 10 mağdurun davası görüldü.

 

The Independent


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MISIR KAPIDA VİZE UYGULAMASI BAŞLATTIÖnceki Haber

MISIR KAPIDA VİZE UYGULAMASI BAŞLATTI

MANİSA OSB’DE BÜYÜK YANGINSonraki Haber

MANİSA OSB’DE BÜYÜK YANGIN

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!