© Manisa İnternet Haber 2019

PAMUK EKİMİ YÜZDE 50 ARTTI

Çiftçiye ve ekonomiye sağladığı katma değer sebebiyle "Beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk hasadına Ege Bölgesi’nin en önemli ovalarından Salihli Ovası’nda başlandı. Salihli’de geçtiğimiz yıla göre pamuk ekiminin yüzde 50 arttığı öğrenildi.

 

 

Türkiye’nin pamuk üretiminde önemli merkezlerden biri olan Salihli Ovası’nda pamuk hasadı Pazarköy Mahallesi Bintepeler mevkisinde üretici Mustafa Özkoyuncu’nun tarlasında Akbıyıkoğlu Tarım tarafından başlandı. Akbıyıkoğlu Tarımın 4. kuşak yöneticisi Selim Akbıyıkoğlu, Salihli Ovası’nda pamuk toplama makinesi ile hasada başladıklarını söyledi.

 

 

 

Pamuk ekimi yüzde 50 arttı

 

 

 

Salihli Ovası’nda pamuk hasadına başladıklarını belirten Gürsel Akbıyıkoğlu, Salihli Ovası’nda pamuk ekiminin geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 fazla olduğunu söyledi. Akbıyıkoğlu “Ekimin bu kadar fazla olmasına rağmen bir fabrikalık bile ürün üretilmemektedir. Salihli’de pamuğun eski günlerine ulaşabilmesi için yeterli desteğin sağlanması gerekmektedir. Türkiye’nin yıllık pamuk ihtiyacı 1 milyon 600 ton iken, yıllık 700-750 bin ton pamuk üretilmektedir. İhracatın lokomotifi olan böyle bir ürünün daha çok desteklemesini üretici olarak talep ediyoruz” diye konuştu. Akbıyıkoğlu, ayrıca pamuğun diğer ürünlere göre daha az su isteyen bir ürün olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

 

“Üreticimiz pamuktan çok şey bekliyor”

 

 

 

Salihli Ovası’nda beyaz altın olarak nitelendirilen pamuk hasadına başlandığını belirten Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, sezonun üreticilere hayırlı olmasını diledi. Salihli Ovası’nda bu yıl yaklaşık 13 bin dekar pamuk ekildiğini belirten Yalvaç, “Üreticimiz pamuktan çok şey bekliyor. Devletimizin vermiş olduğu primin biraz daha artırılmasını talep etmektedir. Salihli Ovası’nda 2000’li yıllarda 70 bin dekar alanda ekilen pamuk, desteğin az olması, ihracat-ithalat dengesinin olmamasından dolayı ekimi azaldı. Umarım desteğin artırılmasıyla pamuk ekimi üreticilerimiz tarafından, dekar dekar artar” diye konuştu.

 

İlginizi Çekebilir

DOLUDAN ZARAR GÖREN TARIM ARAZİLERİNE İNCELEME

Manisa ve çevre ilçelerinde 4 Mayıs Cumartesi Günü etkili olan dolu ve sağanak yağış, bazı tarımsal alanlarda zarara yol açarken, tarım ürünlerinin de olumsuz etkilenmesine neden oldu. Dolu yağışının etkili olduğu tarım arazilerinde incelemelerde bulunmak amacıyla Şehzadeler ilçesi Yeniharmandalı Mahallesi’ne giden Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, üreticilerle görüşerek geçmiş olsun dileklerini iletti.

BÜYÜKŞEHİRDEN KİRAZ ÜRETİCİSİNE BÜYÜK DESTEK

Manisa Büyükşehir Belediyesi, kiraz üreticileri yeni sezona adım atarken çiftçilerin ürünlerinin kanadı noktalı sirke sineğinden korunması için önemli bir destek projesini hayata geçirdi. Sağlanan destek kapsamında kiraz üretiminin yaygın olarak yapıldığı ilçelerdeki çiftçilere, ürünlerini kanadı noktalı sirke sineğine karşı korumaları için şişe tuzaklı kükürtsüz elma sirkesi dağıtımı yapıldı.

OSMANCALI YUNUSEMRE İLE KALKINIYOR

Yunusemre Belediyesi, Osmancalı Mahallesinde Güneş Enerji Sistemi ile tarımsal sulamaya katkı veriyor. Bölgede kurulan 40 adet güneş enerji paneli ile tarımsal sulama göletine saatte 20 ton su basılıyor.

SARMA-DAVUTLAR BARAJIN'DA SONA GELİNDİ

Ön yüz beton kaplama çalışmalarına başlanan Manisa Yunusemre Sarma-Davutlar Barajı şantiye sahasını ziyaret eden DSİ 2. Bölge Müdürü Hüseyin Koray Bilgi, üreticilere Barajın 2024 yılı sonunda bitirmeyi hedeflediklerini açıklayarak müjde verdi.

TÜM HABERLER