© Manisa İnternet Haber 2019

MANİSA'DA PEKMEZ KAZANLARI KAYNIYOR

Manisa’da, yıl boyunca bin bir zahmetle yetiştirilen üzümler, kadınların maharetli ellerinde pekmeze dönüşmeye başladı. Doğal yollarla saatlerce süren bir zahmetin ardından odun ateşinde kaynatılan üzümler, kış aylarında pekmez olarak sofraları süslerken, aynı zamanda kadınların ev ekonomilerine de katkı sağlıyor.

Türkiye’nin üzüm başkenti olan Manisa’da, odun ateşinde pekmez kazanları kaynamaya başladı. Bin bir zahmetle yıl boyunca üretilen sultaniye üzümleri, geleneksel yöntemler kullanılarak, kadınların maharetli ellerinde şifa kaynağı pekmeze dönüşüyor. Bağlardan toplanarak, sepetlerin içerisinde yıkanan üzümler, ilk olarak makine yardımıyla sıkılıyor. Daha sonra elde edilen şıra, özel toprak kullanılarak, saatler süren bir zahmetle odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Kadınlar hazırladıkları pekmez ile kış aylarında sofralarını süslerken, diğer yandan satışını gerçekleştirdikleri pekmez ile ev ekonomilerine de katkı sağlıyor.

 

Yunusemre ilçesinin Yuntdağ Bölgesi’ne bağlı kırsal Recepli Mahallesi’nde pekmez yapımına başlayan Semiha Akar, “Üzümümüzde gübre ve ilaç yok. Organik. Birinci sınıflarını satıyoruz. İkinci sınıflarını da bu şekilde toplayarak, sepetliyoruz. Makinede sıktıktan sonra, içerisine bir avuç toprak koyarak kazanlarda kaynatıyoruz. Sonra da bir gün bekletiyoruz. İkinci günde pekmeze dönüştürüyoruz. Bu şekilde iki saat kaynatıyoruz. Ateşin karşısında zor oluyor. Çok zorlanıyoruz ama yapıyoruz. 20 yaşından beridir yapıyorum. Üzüm şırası ve içerisine attığımız toprağı önemli. Düzenli atılmadığı sürece olmuyor. Kendi ihtiyacımız kadarını alıyoruz, arta kalanları satıyoruz. Pekmezimiz güzel oluyor, alanlar beğeniyor. Her sene yapıyoruz” diye konuştu. Bir diğer mahalle sakini Minife Bozbay ise "Üzümleri bağlardan topluyoruz. Üzümleri sıkacak makinemiz var. Sıktıktan sonra sularını kaynatıyoruz. Kaynaktıktan sonra şıra oluyor. Toprağını atarak üç dört saat kaynatarak, pekmez haline getiriyoruz. Yapılan şıra ve attığımız toprak pekmezde çok önemli" diye konuştu.

 

 

 

İlginizi Çekebilir

MANİSA'DA KADIN KOOPERATİFLERİN SAYISI ARTACAK

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, bir dizi programa katılmak için gittiği Alaşehir ilçesinde Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu’nu makamında ziyaret etti. Makam ziyareti sonrasında çarşı esnafıyla buluşup, hayırlı işler dileyen Başkan Zeyrek, Alaşehir Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni ziyaret etti. Başkan Zeyrek ziyarette, “Kadın kooperatiflerimizin sayısını arttırmak bizim sözümüz olsun” dedi.

BAŞKAN DURBAY DOLUNUN ZARAR VERDİĞİ ALANLARI İNCELEDİ

Şehzadeler ilçesinde etkili olan hava muhalefeti nedeniyle zarar gören üreticilerle bir araya gelen Belediye Başkanı Gülşah Durbay, üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti, sorunları dinledi ve çözüm yolları üzerine görüş alışverişinde bulundu.

SARIGÖL'DE TARIM İŞÇİ FİYATLARI BELİRLENDİ

Sarıgöl Ziraat Odasında geniş kapsamlı düzenlenen toplantıda 2024 yılı tarım işçi ücretleri günün şartlarına uygun olarak yeniden belirlendi. Kadın işçi için 600, erkek işçi için 800 TL yevmiye belirlendi.

TAŞLIK VE KAYALIK ARAZİ ÜRETİME VE İSTİHDAMA DÖNÜŞÜYOR

Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nin Uzunburun mevkiinde bulunan yaklaşık 290 hektarlık yeni sanayi alanı çalışmalarını Muradiye OSB Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kıvırcık yerinde inceledi. Taşlık ve kayalık bir araziyi üretim ve istihdam üssüne dönüştürdüklerini anlatan Kıvırcık, bölgenin Türkiye’ye örnek olacağını belirtti.

TÜM HABERLER