GÖZ TANSİYONU GÖRME KAYBINA NEDEN OLUYOR
SAĞLIKDenizli Devlet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Mataracı 12-18 Mart Dünya Glokom Haftası nedeniyle glokom (göz tansiyonu) hakkında açıklamalarda bulundu.
Glokomun, göz içi basıncın artışı nedeniyle göz sinirine (optik sinirin) bası yaparak, tahribatı ile sonuçlanan bir göz hastalığı olduğunu ifade eden Uz. Dr. Şeyma Mataracı, sinsi bir hastalık olması dolayısıyla müdahale edilmediğinde zamanla kalıcı görme kaybına neden olabileceğini söyledi. Mataracı: “Göz tansiyonu sinsi bir hastalıktır, çoğu zaman herhangi bir nedenle göz doktoruna gidildiğinde rutin tetkikler sonucu tanı konur. Böyle sinsi bir hastalık olması dolayısıyla müdahale edilmediği sürece görme alanında sürekli bir azalma yaşanır, sonunda görme alanı iyice daralarak görme keskinliği de etkilenerek kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bu yüzden glokom hastalığının erken tanı ve tedavi ile kontrol altına alınması kritik bir öneme sahiptir. Glokom nedeniyle oluşan bu tahribat önlenebilir görme kayıplarının en önemli nedenlerinden biridir. Tedavisiz kalan gözlerde vakit geçtikçe beyine sinyal taşıyan hücre ölümü artar. Hastalar görme merkezde etkilenene kadar görme kaybını fark etmez ve bu nedenle göz doktoruna ancak geç dönemde başvururlar” diye konuştu.
Mataracı, glokom belirtilerinin, erken evrelerde kendini göstermezken farklı hastalarda farklı belirtiler görülebildiğini vurgulayarak, “Göz içi basıncının gün içerisindeki değişimine bağlı göz kapağı ve çevresinde ağrıya eşlik eden baş ağrısı, gözde gerginlik ve sertlik hissi, üzerine bastırınca oluşan ağrı hissi, görüş açısının birdenbire veya hızlı bir şekilde kapanması, mide bulantısı, geçici görme bulanıklıkları ve geceleri ışıkların etrafında haleler görülmesi gibi glokom belirtileri hastalar tarafından belirtilmektedir. Ayrıca çocukluk çağında görülen türlerinde ışığa karşı hassasiyet ve gözlerde sulanma gibi belirtiler görülmektedir. Glokomun iki türü diğerlerinden daha çok görülmektedir. Açık açılı olan tür yavaş ve ağrısız bir biçimde ilerlerken uzun süre hiçbir belirti vermeyebilir. Kapalı açılı tür ise bir anda ciddi bir ağrı ve görme kaybıyla belirti verebilir. Glokomun önlenebilir en önemli risk faktörü göz içi basınç yüksekliğidir. Her yaşta görülebilmekle beraber 40 yaş üzeri özellikle 60 yaş üzeri kişilerle risk daha yüksektir. Görme sinirlerinin tahribatı nedeniyle görüşümüzde gerçekleşen hasar geri döndürülemezdir ama kontrol altına alınabilmektedir. Glokom tedavi yöntemleri arasında ilaçla uygulanan tedavilerde hastalık kontrol altında tutulamadığı taktirde diğer yöntemler de uygulanabilmektedir. Göz tansiyonu tedavisi yöntemleri; göz damlaları ve destek olarak ağızdan alınana ilaçlar, lazer tedavileri ve cerrahi müdahaleler, hastalığın ilerlemesini engellemek ve kontrol altında tutmak için uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir
Dünya Sağlık Gündeminde Kritik Uyarılar: Obezite, Diyabet ve Hasta Güvenliği Öne Çıkıyor
Son iki günde hem küresel hem de Türkiye ölçeğinde sağlık gündemini etkileyen önemli gelişmeler yaşandı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), obezite tedavisinde ezber bozan bir adım atarak, vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan yetişkinler için GLP-1 sınıfı kilo verme ilaçlarının kullanımını öneren yeni bir taslak kılavuz yayınladı. WHO, obezitenin sadece “yaşam tarzı” tercihlerine indirgenemeyeceğini, kronik ve tekrarlama riski yüksek bir hastalık olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de Sepsis Farkındalığı Artıyor: Uzmanlardan Erken Müdahale Çağrısı!
Sepsis nedeniyle her yıl dünya genelinde milyonlarca kişi hayatını kaybederken, Türkiye’de de uzmanlar erken tanı ve hızlı müdahalenin önemine dikkat çekiyor.
Eczaneler Sağlık Ölçümlerini e-Nabız’a Kaydedecek
Sağlık Bakanlığı, vatandaşların sağlık verilerinin daha düzenli izlenmesi için yeni bir uygulama başlattı. Buna göre eczaneler, tansiyon, kan şekeri, boy, kilo ve bel çevresi gibi temel sağlık ölçümlerini doğrudan e-Nabız sistemine kaydedecek.
MASKİ’de Öncelik İş Sağlığı ve Güvenliği
MASKİ Genel Müdürlüğü bir yandan il genelinde altyapı çalışmalarını sürdürürken bir yandan da kurum içi eğitimlerine devam ediyor.