© Manisa İnternet Haber 2025

Cemrenin İkincisi Suya Düştü Bahar İçin Geri Sayım Sürüyor

Halk takvimine göre baharın habercisi olarak kabul edilen cemrelerin ikincisi 26-27 Şubat tarihlerinde suya düştü. Üçüncü cemrenin ise 5-6 Mart’ta toprağa düşmesi bekleniyor.

Anadolu’da yüzyıllardır sürdürülen halk takvimine göre cemreler, birer hafta arayla sırasıyla havaya, suya ve toprağa düşüyor. 2026 yılı takvimine göre ilk cemre 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşmüştü. İkinci cemre ise 26-27 Şubat’ta suya düştü.

Geleneksel inanışa göre cemrelerin düşmesi, hava, su ve toprak sıcaklıklarının kademeli olarak artmaya başladığını simgeliyor. Üçüncü ve son cemrenin 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşmesiyle birlikte baharın etkisinin daha belirgin şekilde hissedileceği kabul ediliyor.

Cemre düşmesi meteorolojik bir olay olarak değil, kültürel ve folklorik bir inanış olarak değerlendiriliyor. Buna rağmen halk arasında mevsim geçişlerinin sembolü olarak önemini korumaya devam ediyor.

Mehmet Tekin - Manisa 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER