© Manisa İnternet Haber 2019

AŞIRI TUZ VE ŞEKER KULLANMAYIN!

Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası üyelerine Diyetisyen Burcu Bayraktar’ın sunumu ile aşırı tuz ve şeker kullanımını azaltma eğitimi verildi.

Haber: Nezih VAROL

Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası üyelerine MESOB Toplantı Salonunda İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi’nde görevli Diyetisyen Burcu Bayraktar’ın sunumu ve birim çalışanları dahil üye işletmelerin katılımı ile aşırı tuz ve şeker kullanımını azaltan lokantacılar ve pastacılar protokolü bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül,  bu lokantalar olarak aşırı tuz ve şeker kullanımını azaltma konusunda zorlanacaklarını buna rağmen tuzu yemeklerden azaltmak için çalışacaklarını kaydetti.

“KULLANIM DÜŞÜYOR”

Damak tadının değişmesinin birden olmayacağını vurgulayan Diyetisyen Burcu Bayraktar, bunun zamanla olacağını söyledi. 2012 yılından bu yana yapılan çalışmalarla tuz oranını salçada yüzde 65, ekmekte ise yüzde 25 azalmanın gerçekleştiğini aktaran Bayraktar, “İlk başta direnç gibi oluyor ama insanlar zamanla buna alışıyor. Araştırmalara göre 2008 yılında tuz tüketme oranı 18 gramdı. 2017’de 10 gram oldu. Neredeyse yarı yarıya düştü. İnşallah 5-6 grama düşerse çok iyi olacak.” dedi. Son zamanlarda insanların genelde yüksek tansiyondan hayatını kaybettiğine dikkat çeken Bayraktar, bunun nedeninde tuz tüketiminin fazla olmasından kaynaklandığını, bundan dolayı da tuzun azaltılması gerektiğini dile getirdi. İlk olarak kamu kurumlarında bu çalışmanın başlatıldığını ifade eden Bayraktar, bugün birçok alana yayıldığını kaydetti.  Bayraktar, “Tuz tüketimini azaltmaya yönelik müdahaleler en yüksek yatırım getirisine sahiptir. Tuz tüketimine yönelik müdahale paketine yapılan her 1 TL’lik yatırım için 15 yıllık bir zaman diliminde 88 TL’lik bir getirisi var. Bundan dolayı çalışmalar yapılıyor” dedi. Bayraktar, lokantaların, kebapçıların, tuzu ve şekeri azaltacağı konusunda başvuruda bulunmasını istedi. 

 

İlginizi Çekebilir

YUNUSEMRE BELEDİYESİNDEN ANLAMLI ÇALIŞMA

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, makamında Manisa Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Yasemin Yıldız ve yönetim kurulu üyelerini ağırladı. Başkan Balaban, engelsiz bir şehir için çalışacaklarını söyledi.

MASKİ'DE YENİ ÜCRET TARİFESİ İÇİN SİSTEMLERDE GÜNCELLEME YAPILACAK

MASKİ Genel Müdürlüğü, Manisa il genelinde su yükleme ve fatura ödeme işlemlerinde 30 Nisan 23.45’den 1 Mayıs 06.00’a kadar yeni ücret tarifelerini uygulamak için yapılacak güncelleme dolayısıyla hizmet verilemeyeceğini duyurdu. MASKİ tarafından yapılan açıklamada vatandaşların mağdur olmamaları adına belirtilen tarih ve saatler arasında gerekli önlemleri almaları için sistemlerin hizmete kapalı olacağının duyurusu yapıldı.

GÖRMESEDE YAPTIĞI MÜZİKLE MUTLULUKLARA TANIK OLUYOR

Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Kaşıkçı Mahallesi’nde yapılan düğün programına orkestrasıyla birlikte gelen görme engelli müzisyen bir yandan çalıp, bir yandan seslendirdiği şarkılarla herkesi kendine hayran bıraktı.

ŞEHİT AİLESİNİ DUYGULANDIRAN BANDO

Manisa’da eğitim-öğretim veren Taytanlı İlhan İlkokulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 23 Aralık tarihinde Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Enis Budak’ın baba evine bando eşliğinde kortej yürüyüşü düzenledi. Şehit evinin önünde saygı duruşunda bulunup, bando eşliğinde marşlar okuyan öğrencileri gören şehit ablası Dilek Budak, gözyaşlarına hakim olamadı.

TÜM HABERLER